Kinderopvangtoeslag bij werkloosheid

Kinderopvangtoeslag bij werkloosheid: Werkloze ouders krijgen langer kinderopvangtoeslag

Ouders die hun baan verliezen, behouden na hun ontslag zes maanden lang het recht op kinderopvangtoeslag. Dit zijn er nu nog drie. Dit is uitgelekt uit de kabinetsplannen die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Een ander vermoeden, is dat er iets gaat veranderen in het uitbetalen van kinderopvangtoeslag. Het kabinet zou dit efficiƫnter willen regelen.

De uitbetaling van kinderopvangtoeslag is nu nog omslachtig. Ouders dragen belastinggeld af aan de Belastingdienst en die keert vervolgens de kinderopvangtoeslag weer uit aan dezelfde ouders. Het kabinet denkt dat de regel vereenvoudigd kan worden. Dat is niet alleen goedkoper, maar het scheelt ook nog eens tijd en werk voor de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag via Belastingdienst?

Hoe het kabinet dit wil vereenvoudigen, is nog niet bekend. Er gaan geruchten dat de kinderopvangtoeslag voor ouders voortaan direct uitgekeerd wordt aan kinderopvangorganisaties en niet meer eerst naar de ouders gaat. Stel dat staatssecretaris van FinanciĆ«n Eric Wiebes dat op Prinsjesdag in zijn brief bekendmaakt, dan hebben kinderopvangorganisaties niet langer meer alleen te maken met de ouder als betalende klant, maar ook met de Belastingdienst. Het is nog even afwachten of het inderdaad zo’n vaart zal nemen.

Ontslagen

Wat in ieder geval zeker lijkt, is dat ouders die hun baan verliezen, langer recht houden op kinderopvangtoeslag. Dat is nu nog drie maanden, maar het kabinet verlengt dit naar zes maanden. Zo kunnen de kinderen langer in hun ritme blijven en hebben ouders langer de tijd om een nieuwe baan te vinden.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl