Moet een gastouder belasting betalen?

Moet een gastouder belasting betalen? De verdiensten van een gastouder zijn bruto. Het is belangrijk om te weten dat u als gastouder officieel verplicht bent inkomsten uit arbeid op te geven aan de Belastingdienst. Het al dan niet opgeven van inkomsten uit arbeid is uw eigen verantwoordelijkheid.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie en hoogte van uw inkomen kan het zijn dat u inkomstenbelasting verschuldigd bent. Voor meer informatie neemt u contact op met uw belastingconsulent of kijkt u op de site van de belastingdienst. Tevens kunt u hierover informatie opvragen bij het gastouderbureau.

Verdiensten gastouder

Iedereen in Nederland is verplicht om inkomsten op te geven bij de belastingdienst. Dat geldt dus ook voor de inkomsten die een gastouder verdient met de opvang. Als gastouder ben je dus niet in loondienst. Als gastouder ontvang je `inkomen uit arbeid’. Dit moet je zelf aangeven bij de belastingdienst. Als de gastouder geen ondernemer is, dan worden de inkomsten opgegeven bij ‘ inkomsten uit overige werkzaamheden’. Met alle andere inkomsten meegerekend, hoeft over de eerste EUR 8.400,- geen inkomstenbelasting betaald te worden. Over het meerdere tot EUR 68.508,- moet 37,10 % betaald worden en daarboven 49,50%. Indien u ouder bent dan de AOW leeftijd dan tellen lagere tarieven voor de inkomstenbelasting. U dient in alle gevallen aangifte te doen van uw verdiensten. Bent u door de belastingdienst erkend als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting dan gelden voor u afwijkende belastingregels. U moet over uw inkomen altijd nog een inkomensafhankelijke bijdrage  zorgverzekeringswet betalen 5,75%, 2021 (vraag dit na bij uw boekhouder) . (LET OP: Belastingheffing van 2021).

Belastingaangifte als zelfstandig ondernemer

De meeste gastouders worden niet door de Belastingdienst aangemerkt als zelfstandig ondernemer. Voldoet u wel aan de ondernemerscriteria en merkt de Belastingdienst u aan als zelfstandig ondernemer? In dat geval kunt u in aanmerking komen voor een aantal fiscale voordelen. Als zelfstandig ondernemer geeft u in de aangifte inkomstenbelasting de inkomsten (verminderd met de zakelijke kosten) niet aan in de rubriek ‘inkomsten uit ander werk’ maar in de rubriek ‘Winst uit onderneming’. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de site van de Belastingdienst of vraag onze belastingconsulent naar de mogelijkheden.

Heeft u vragen over belasting betalen als gastouder?

Neem dan contact met ons op.