Aantal controles bij actieve gastouders

Slechts 10 procent gastouders gecontroleerd in 2013

Van alle gastouders die in 2013 het hele jaar stonden ingeschreven in het Landelijk Register, is slechts 10 procent door de GGD geïnspecteerd. Ondanks het lage percentage voldoen gemeenten gemiddeld genomen aan de minimale eis: zij moeten minimaal tussen de 5 en 30 procent van de gastouders per jaar hebben gecontroleerd.

Dit blijkt uit antwoorden van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher op vragen van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Het Tweede Kamerlid maakt zich zorgen nadat ouders in Utrecht kritiek uitten op de veiligheid van gastouderopvang na een incident met hun zoontje.

Gastouderbureaus

Volgens minister Asscher is de situatie in Utrecht niet representatief voor de gastouderopvang van nu. ‘Sinds 2010 is een groot aantal acties ingezet ter professionalisering van de gastouderopvang. Daarnaast hebben gastouderbureaus een belangrijke functie in de borging van de kwaliteit van gastouderopvang gekregen,’ schrijft de minister.

Aangekondigde inspectie

Sinds 2010 worden alle nieuwe gastouders, voordat zij geregistreerd zijn in het Landelijk Register, vrijwel altijd aangekondigd geïnspecteerd door de GGD. De documenten en gegevens worden gecontroleerd. Daarnaast kunnen gastouders na hun registratie bezoek krijgen van een inspecteur. Deze inspectie was in 2013 in de meeste gevallen (63 procent) aangekondigd. Volgens de minister is dit om te voorkomen dat een GGD-inspecteur voor een dichte deur staat.

Inspectie gob’s

Behalve de inspectie van gastouders, vindt er jaarlijks een controle van het gastouderbureau plaats. De toezichthouder beoordeelt dan de pedagogische praktijk, activiteiten voor de bemiddeling, begeleiding en evaluatie van de gegeven opvang, de VOG’s van gastouders en de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid.

Vertrouwensrelatie

Het is volgens minister Asscher niet noodzakelijk dat gastouders beter gecontroleerd worden of dat het minimale percentage voor gastouderinspecties wordt opgeschroefd. Asscher: ‘De verantwoording die gastouders afleggen over hun werk is al verankerd in de wijze waarop ouders en gastouders met elkaar omgaan en de vertrouwensrelatie die zij onderling hebben.’

Bron: www.kinderopvangtotaal.nl