Gastouderopvang fraudegevoelig

‘Gastouderopvang in familiekring fraudegevoelig’

De uitspraak van de Raad van State dat een schenking van kinderopvangtoeslag in familiaire gastouderopvang is toegestaan, werpt een nieuw licht op de fraudegevoeligheid van deze vorm van gastouderopvang. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in een brief. Hij wil daarom onderzoeken hoe kwetsbaar opa- en oma-opvang is en of deze vorm in de toekomst nog wel in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

De aanleiding voor de brief van minister Asscher aan de Kamer is ingewikkeld. Het gaat om een man die gastouderopvang voor zijn kinderen afneemt bij zijn schoonouders, de opa en oma van de kinderen dus. Zij zijn officieel geregistreerd als gastouder bij gastouderbureau Roodkapje en voldoen aan de eisen. De ouders hebben dan ook recht op kinderopvangtoeslag. Opa en oma besloten echter de kosten voor gastouderopvang in de vorm van een schenking terug te geven aan de ouders.

Belastingdienst

De Belastingdienst trad vervolgens op en concludeerde dat als de ouders toch geen kosten aan kinderopvang maken, de kinderopvangtoeslag onterecht ontvangen was. Dit moest dan ook in z’n geheel worden terugbetaald. De ouders, grootouders (gastouders) en het gastouderbureau kregen geen gelijk van de Belastingdienst en belandden bij de Raad van State.

Raad van State

Ook dit orgaan worstelde met een uitspraak. In de eerste twee zaken gaf de Raad de Belastingdienst gelijk, maar in hoger beroep kreeg het gastouderbureau toch nog gelijk. De ouders hadden namelijk wel degelijk kosten gemaakt voor de gastouderopvang en konden dit met documenten aantonen. Conclusie: het schenken van kosten voor gastouderopvang in familiair verband mag.

Fraudegevoelig

De uitspraak heeft minister Asscher en zijn collega’s op het ministerie aan het denken gezet. Aan de ene kant geeft de uitspraak duidelijkheid over de voorwaarden van een schenking aan ouders. Aan de andere kant toont het aan dat de familiaire variant van gastouderopvang fraudegevoelig is. ‘Het is voor de Belastingdienst niet mogelijk om onderscheid te maken of een schenking betrekking heeft op de zakelijke overeenkomst of op vrijgevigheid op basis van familierelatie,’ schrijft de minister in de brief.

Evaluatie wet Kinderopvang

Minister Asscher wil nog niet zo ver gaan om kinderopvangtoeslag voor familiaire gastouderopvang direct te schrappen, maar ziet wel dat deze vorm van gastouderopvang tot onbedoelde effecten kan leiden omdat het zeer misbruikgevoelig is. Hij wil daarom bij de evaluatie van de wet Kinderopvang kijken wat de kwetsbaarheden betekenen voor het recht op kinderopvangtoeslag. Als voorbeeld noemt hij de situatie in Vlaanderen waar opvang door familieleden niet wordt gerekend tot de formule kinderopvang. Ouders ontvangen daar dan ook geen opvangsubsidie van het Rijk. De minister schrijft nadrukkelijk deze Vlaamse formule bij zijn evaluatie te betrekken.

Schrappen kinderopvangtoeslag

Blijft de minister zo sceptisch als hij nu is, dan zou het kunnen dat hij in 2015 concludeert dat familiaire gastouderopvang in Nederland niet meer in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Dat zou een grote consequentie zijn voor ouders die nu nog gebruikmaken van deze vorm van gastouderopvang en voor gastouderbureaus als ViaViela die grotendeels draaien op gastouderopa’s en -oma’s. Momenteel is een kwart van alle gastouderopvang in Nederland opa- en oma-opvang.

Bron: www.kinderopvangtotaal.nl