De eisen voor een gastouder

Vraag naar gastouders

De vraag naar gastouders blijft nog steeds groeien. In 2010 waren er in Nederland ongeveer 55.000 gastouders; in 2021 zijn er dat er nog maar 21.000. Daarom zijn wij altijd op zoek naar geschikte gastouders die vanuit hun eigen huis opvang kunnen bieden. Ook gastouders die bij de vraagouders aan huis willen komen kunnen zich bij ons aanmelden. Wel zijn er bepaalde eisen waar je als gastouder aan dient te voldoen.

Werk je graag met kinderen en ben je in het bezit van de relevante diploma’s? Dan is gastouder worden misschien wel bij uitstek geschikt voor jou. Je verzorgt dan kleinschalige opvang in huiselijke sfeer voor de leeftijdscategorie van 0 tot 13 jaar. Een verantwoordelijk beroep dus, waarmee je veel positieve invloed kunt uitoefenen op de ontwikkeling van het kind.

Hoe word je gastouder

Je kunt natuurlijk niet zomaar een carrière als gastouder beginnen. Je dient aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen en over de benodigde diploma’s te beschikken. Ook zijn er een aantal aanvullende eisen die we aan onze gastouders stellen. Zo hebben alle gastouders bij het Gastouderbureau Betsie een pedagogische MBO/HBO opleiding afgerond of een ervaringscertificaat gastouder behaald. Daarnaast bezitten zij diverse aanvullende certificaten, waaronder een Verklaring Omtrent het Gedrag en een kinder EHBO-certificaat.

De opvanglocatie

Een relevante opleiding is echter niet in alle gevallen voldoende. Als gastouderbureau streven wij naar de hoogst mogelijke kwaliteit van kinderopvang en daarom stellen wij diverse aanvullende eisen aan startende gastouders. Wanneer je zelf een opvanglocatie wilt beginnen, controleren wij bijvoorbeeld of er zowel binnen als buiten voldoende (speel)ruimte aanwezig is voor de kinderen.
Ook een rookvrije omgeving en de aanwezigheid van rookmelders zijn voor ons belangrijke criteria.

Beheersing van de Nederlandse taal

Wanneer je gastouder wilt worden bij ons, is het tot slot noodzakelijk om de Nederlandse taal goed te beheersen. Daarnaast eisen we dat onze gastouders op de hoogte te zijn van ons pedagogisch beleidsplan. Op deze manier kunnen wij ouders de kwaliteit van onze gastouderopvang garanderen.

Specifieke eisen

Om gastouder te worden dien je aan de volgende criteria te voldoen:

• Je bent lichamelijk en geestelijk in goede orde;
• Je bent 18 jaar of ouder;
• Je bent bereid tot samenwerking met het gastouderbureau en tot het volgen van aanvullende cursussen/trainingen/bijeenkomsten die gerelateerd zijn aan de opvangtaak;
• Je hebt kennis van de ontwikkeling van kinderen, staat positief ten opzichte van de vier pedagogische doelstellingen zoals uitgewerkt in het pedagogisch beleidsplan en je kunt deze in de praktijk brengen;
• Je hebt een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen.
• Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal;
• Je bent in het bezit van een VOG verklaring (verklaring omtrent gedrag). Het gastouderbureau kan het aanvraagformulier voor een aanvraag voor een VOG-verklaring digitaal voor je aanvragen. De gastouder is gekoppeld aan het gastouderbureau in het personenregister kinderopvang
• Je hebt een diploma op minimaal MBO-2, Zorg en Welzijn of een diploma die voldoet aan de eisen van de overheid. Bekijk hier de diplomalijst voor gastouders.  Het gastouderbureau kan hier meer over toelichten.
Klik hier voor het volledige overzicht omtrent eisen aan een gastouder en de opvanglocatie.

Wat is een VOG verklaring?

Een VOG staat voor “Verklaring Omtrent het Gedrag” en is voor sommige werksoorten een vereist document. Zo ook voor beroepen waarin met kwetsbare personen (zoals kinderen) gewerkt wordt. Het moet worden aangevraagd om uit te kunnen sluiten dat iemand zich in het verleden heeft schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Justis screent het gedrag van personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af. De aanvraag van een VOG kost ongeveer € 33,85 en komt voor jouw rekening.

Vindt de opvang bij jou thuis plaats? Dan is het ook verplicht voor jouw volwassen huisgenoten en structureel aanwezigen om een VOG aan te vragen. Je kunt de kosten van de VOG van jouw inkomsten aftrekken. Let op: Het aanvraagformulier wordt eerst digitaal door het gastouderbureau klaargezet en vervolgens krijg je een mail van Justis om de aanvraag verder af te werken.

Personenregister Kinderopvang

Iedereen die in de kinderopvang werkt of structureel aanwezig is op een opvangplek (zoals een huisgenoot, een vrijwilliger of een stagiaire), moet ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang. Door middel van dit register kan de overheid vaste én tijdelijke medewerkers continu screenen, met als doel een veilige kinderopvang.

Wil je aan de slag als gastouder en sta je nog niet in het personenregister? Dan dien je een VOG aan te vragen en je in te schrijven. Heb je al een VOG voor de kinderopvang die niet ouder is dan twee maanden? Dan kun je je direct inschrijven door in te loggen met je DigiD in het personenregister. Klik hier. Vul het kenmerk van je VOG in. Inschrijven in het personenregister kost € 12,-.

Bel ons voor hulp bij het aanvragen van de VOG-verklaring en voor het inschrijven in het Personenregister Kinderopvang. Het aanvraagformulier voor de VOG-verklaring kunnen wij digitaal klaar zetten.

Wat verdien je als gastouder

Gastouder worden is niet het geheim om snel rijk te worden, maar bij een voldoende aantal kinderen is het goed mogelijk om een prima salaris te verdienen. Onze gastouders bepalen zelf hun gewenste uurtarief, maar doorgaans adviseren wij een uurprijs rond de €6,25/  € 6,50 per kind. Hoe beter jouw kwalificaties en de opvanglocatie, hoe hoger dit tarief kan uitvallen.
Wat uiteindelijk je inkomsten zijn, hangt onder meer af van de belastingtechnische constructie waar je voor kiest. In sommige gevallen kom je als gastouder in aanmerking voor het ondernemerschap, inclusief alle fiscale voordelen die dit met zich meebrengt. Wij kunnen als gastouderbureau onze gastouders adviseren om hierin de juiste keuze te maken.

Gastouder aan huis worden

Geef je er de voorkeur aan om de opvang te verzorgen bij de ouders aan huis? Ook dat is een mogelijkheid. Dit type opvang heeft als voordeel dat de kinderen zich thuis voelen, een vertrouwd ritme hebben en dat de ouders de kinderen niet meer naar de opvang hoeven te brengen.

De voordelen van een carrière als gastouder

• Een eigen gastouder-onderneming beginnen, betekent dat je aan huis kunt werken.
• Het gastouderschap is uitstekend te combineren met de zorg voor eventuele eigen kinderen.
• Als gastouder beschik je doorgaans over flexibele werktijden en bepaal je zelf de dagen en tijden dat de opvang plaatsvindt.
• Gastouderopvang via ons bureau biedt je de mogelijkheid om op een flexibele manier extra inkomsten te genereren, of zelfs een volledig inkomen te verwerven.
• Middels aangeboden trainingen blijf je jezelf binnen het vakgebied ontwikkelen.
• Je onderhoudt ook contact met andere gastouders. Indirect heb je dus wel collega’s.

Interesse?

Het gastouderschap invullen kan dus op verschillende manieren. Eén ding is zeker: er is tegenwoordig nog altijd een grote behoefte aan enthousiaste en gekwalificeerde gastouders. Wil je ook gastouder worden? Je kan je bij ons gastouderbureau inschrijven via onze website of contact opnemen voor meer informatie. Heb je vragen over de eisen waar je als gastouder aan moet voldoen? Bekijk de veel gestelde vragen voor een antwoord op je vraag.

Wij zijn je graag van dienst.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je vragen over onze diensten? Neem gerust contact met ons op via het contact formulier, mail naar info@gast-ouder.nl of bel op 0486 421637.

Wij helpen je graag verder

Gastouderburau Betsie
Heihoekscheweg 2
5363 SB Velp (NB)
t. 0486 - 421 637

Volg ons op:

 

Onze regio's: Noord-Brabant, Limburg & Gelderland