Moet een gastouder belasting betalen?

Als gastouder is het belangrijk om te weten hoe het zit met belasting betalen. Jij als gastouder bent namelijk verplicht om inkomsten uit arbeid op te geven aan de Belastingdienst. Lees meer over belasting en gastouderschap.

Moet een gastouder belasting betalen? 

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de hoogte van jouw inkomen kan het zijn dat je inkomstenbelasting verschuldigd bent. Voor meer informatie kun je het best contact opnemen met je belastingconsulent, of kijk even op de site van de belastingdienst. Tevens kun je hierover informatie opvragen bij Gastouderbureau Betsie.

Verdiensten gastouder

Iedereen in Nederland is verplicht om inkomsten op te geven bij de belastingdienst. Dat geldt dus ook voor de inkomsten die een gastouder verdient met de opvang. Als gastouder ben je namelijk niet in loondienst, maar ontvang je `inkomen uit arbeid’. Dit moet je zelf aangeven bij de belastingdienst. Als de gastouder geen ondernemer is, dan worden de inkomsten opgegeven bij ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Daarbij geldt het volgende:

  • Met alle andere inkomsten meegerekend, hoeft over de eerste € 13.000,- geen inkomstenbelasting betaald te worden.
  • Tot € 75.815,- moet 36,97 % betaald worden;
  • Daarboven geldt het belastingtarief van 49,50%. Indien je ouder bent dan de AOW leeftijd, dan gelden lagere tarieven voor de inkomstenbelasting.
  • Je dient in alle gevallen aangifte te doen van jouw verdiensten.

Ben je door de belastingdienst erkend als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan gelden voor jou afwijkende belastingregels. Je moet over jouw inkomen altijd nog een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet betalen 5,32%,  (vraag dit na bij je boekhouder) . (LET OP: Belastingheffing van 2024).

Belastingaangifte als zelfstandig ondernemer

De meeste gastouders worden niet door de Belastingdienst aangemerkt als zelfstandig ondernemer. Voldoe je wel aan de ondernemerscriteria en merkt de Belastingdienst je aan als zelfstandig ondernemer? Dan kun je in aanmerking komen voor een aantal fiscale voordelen. Als zelfstandig ondernemer geef je in de aangifte inkomstenbelasting de inkomsten (verminderd met de zakelijke kosten) aan in de rubriek ‘Winst uit onderneming’. Voor meer informatie hierover kun je kijken op de site van de Belastingdienst of vraag onze belastingconsulent naar de mogelijkheden.

Heb je vragen over belasting betalen als gastouder?

Neem dan contact met ons op.

Wij zijn je graag van dienst.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je vragen over onze diensten? Neem gerust contact met ons op via het contact formulier, mail naar info@gast-ouder.nl of bel op 0486 421637.

Wij helpen je graag verder

Gastouderburau Betsie
Heihoekscheweg 2
5363 SB Velp (NB)
t. 0486 - 421 637

Volg ons op:

 

Onze regio's: Noord-Brabant, Limburg & Gelderland